22 March 2012

.Malaysian #1

Orang malaysia memang suka update benda-benda current issue. Yang bagusnya sebab ia menunjukkan bahawa mereka sentiasa up to date dengan current issue. Kalau dia jenis katak bawah kuali sekali pun mungkin akan jadi up to date jugak sebab bila bangun pagi-pagi sebelum ambik air sembahyang, bukak hp tekan news feed.

From Katak > Up to date.

Aku tak la rimas mana pun sebab bila ambik kira rule.

1. Ini Facebook aku, suka hati aku la nak update apa pun.
2. Malaysia negara demokrasi, bebas nak cakap apa sahaja.
3. Mereka semua menyahut kempen " lepaskan suara anda yang ada di ASTERO tu"

Jadi aku mampu meninggalkan update facebook kawan-kawan sekalian tanpa sekelumit pun rasa menyampah.

Tapi bila aku tengok ada 4,5 orang yang update facebook macam ni dan macam-macam lagi yang nampak terlalu kebudakkan lebih teruk dari yang ini.

" Hari ni saya ambik result SPM, dapat 4A, 5B,1 C je, macam mana nak lanjutkan pelajaran ni".

"Alhamdulillah, saya dapat 12A , boleh bagi suggestion nak lanjut pelajaran dekat mana?"

"yeay2, saya dapat 7A"

Benda ni normal kalau yang update tu sebenar calon-calon yang dapat result dan bila ambik kira 3 rules dekat atas, aku masih boleh terima sebab its part of entertainment rasanya jika ia diupdate oleh orang yang dah SPM 3,4 tahun lepas tapi bila aku tengok orang yang pos benda-benda kat atas ni dah masuk umur 27 dan 30 aku rasa macam something wrong somewhere.

I was like, eh. Betul ke brader ni boleh update status macam ni.

At least biarlah nampak kita matang sikit macam:

1. SPM2005, an unforgettable memory.
2. SPM, i miss that moment.
3. SPM, teringat dekat geng-geng SPM 2005 sekolah sekian-sekian.
4.Selamber Rock punya cerita.

Yang jadi aku concern mungkin sebab ada one of their friend reply. "eh, macam budak-budak". And then they got angry. Kelakar kan?


Oklah. Cerita pasal SPM aku pulak.

Waktu Keputusan SPM keluar dulu, aku ikut rombongan family dan staff-staff guru pergi Indonesia. Pagi result tu keluar. Aku memang sedikit berdebar tapi rasa debar dia hilang sama macam aku ambik result PMR dulu. Pengetua sekolah call mak aku, lepas dua tiga minit sembang.

"Fuz dapat 7A,4B, 1C "- cakap perempuan cantik dengan muka pasrah.

Lepas tu aku balas. Tu la, sekolah "kita" kena ambik sampai 12, kalau kurang dua mesti lagi fokus -  Selamat la subject kena belajar sendiri tu dapat A1 kalau tak kan dah kurang A- Jawab aku slumber rock nak menutup kesalahan memalukan keluarga. Result macma tu nak fly oversea? lupakan Russia. Kecewa.

Waktu PMR lagi la. Orang lain belum tahu result, mak aku awal-awal dah call bagitau result. Mana feel debarnye entah.

Rasanya itu la disadvantage kalau sekolah sama dengan mak sendiri. Oh, maybe aku boleh tukar tajuk entry ni dari Malaysian ke "sekolah saya dan emak".

5 comments:

KoQ said...

Speechless when you linked with mine. saya hanya tulis apa yang saya rasa.

Kalau result gempak tapi tak jadi 'orang' tak guna jugak.

10 tahun dari sekarang, mereka akan hargai kenangan masa sekolah.

For those yang tak berjaya dengan cemerlang (saya tak nak cakap gagal because for me it's means you're loser & your life is end right now) don't worry, rezeki ada di mana-mana. Believe that. Allah sentiasa bersama-sama dengan hambaNya yang rajin berusaha.. =)

♥CIK SHA♥ said...

aku amik spm tahun 2001..lama giles dah wess..oh my..tak sedo rupanye dah smakin meningkat umurnye..hahaha..

Azizah Alwi said...

sungguh hebat bila dapat 7A. :)

VFN said...

mesti masa sekolah tak boleh buat jahat kan? :)

Fuz said...

sy budak baik. mana buat jahat :P