18 July 2012

Boleh ke buat reader jadi saksi?


Ada seorang Senior Engineer yg bagi aku sangat pro dalam E&E, semua program ada nama dia dan yg paling penting brader seorang yg sangat humble. Department dia lain dengan aku, tadi entah kenapa aku tergerak nak e-mail nak tanya dia something sebab aku blur dalam 3,4 hari ni. Rasa rugi, guilty dan mr.zero dalam company R&D ni.


Brader tu pun balas.

"Waahhhh...tak tau pulak duduk kat atas bleh ada masa free lak J
Anyway, sebagai EE, ada beberapa basic knowledge yang Hakim perlu master.. Kalau betul2 nak gain knowledge and skill dalam EE. Kalau sekadar nak kerja datang 8.30 n balik 5.30 macam setengah orang, tak perlu susah2 fikir pasal career. Tapi at the end, orang mcm ni akan rugi dan tak ke mana. Dia takkan dapat kepuasan kerja and cita2 yg dia nak.Kalau hakim ada feel guilty and risau pasal career yang tak seberapa sekarang ni, itu tandanya hakim ada ciri2 EE engineer yg berjaya one day.

Ni nasihat saya, pertama:
Hakim kena master dalam sch design. Boleh draw schematic, tau select passive parts, tau select IC, tau baca datasheet...ni key criteria EE Then kena atleast pandai pakai sch & pcb design tool.. Mentor graphic or Altium or apa2 design tool yg lain. Tak perlu sampai pcb layout design pun, tapi knowledge dalam pcb layout perlu ada. So, cadangan saya, hakim start cari design2 orang kat internet, try faham, pastu try draw balik and turn into simple2 design pakai Altium sebab altium is the easiest and fastest EE tool hakim boleh learn and master. Saya boleh jer nak guide kalau hakim sangkut kat mana2.

Kedua:
Hakim polish hands on skill.. skill basic termasuklah soldering technique and troubleshooting skill. Contohnya, try la remove QFN/QFP/leadless IC pakai hot air then assemble balik pakai solder paste. Dekat atas nun ada rework station yang boleh hakim pakai and learn untuk rework board. Benda2 ni boleh jer learn from youtube tapi nak buat benda2 ni perlukan practice dan kesabaran. Kalau tak biasakan, sampai bila2 tak learn and master.Skill lain yang perlu ada ialah boleh reverse engineering design orang. Biasanya EE yang ada minat, bila tengok board orang jer, dia akan ada instinct nak tau apa IC atas board, apa function IC, start cari datasheet, then dengan knowledge tu, dia akan apply in future design. Tu pentingnya benda2 ni.

Ketiga:
Embedded design. Future market, employer perlukan EE yang ada knowledge in embedded programming at least, macam kat oversea. EE close related dengan low level hardware driver, so EE perlu ada knowledge tu. So, saya cadangkan hakim start buat simple project yang pakai MCU. Tak kira lah 8-bit, 16-bit and tak kira microchip ker, atmel ker, TI ker..janji mcu based design. The only way hakim boleh master in embedded programming is by doing its project. Once buat project, hakim akan rasa excited to solve problem, to make it function, to understand coding, understand the programming tool, the software environment etc.Embedded world ialah yang paling interesting and exciting. Untuk fast track, boleh start dengan microchip or arduino by atmel. Kat internet pun banyak resources boleh download, sample code, sample project etc. paling penting is minat.

Keempat:

Software tool. EE yang hard core, dia cover board design, firmware design, testing, board assembly n lastly PC software...baru complete package.. Saya hanya missing tang firmware design jer sebab saya tak pandai C programming. Saya program in assembly language jer JDulu saya learn sendiri visual basic 6, try buat program sendiri, tapi agak susah. Sejak tau labview, saya dah tinggal dah VB sebab labview programming paling mudah dalam universe ni. Boleh develop program fast. Saya pernah develop program few minutes before demo/exhibition, punya la pressure.
So, kalau hakim minat sampai tahap ni, why not. Boleh jer learn ni to gain more knowledge.. nanti resume pun cantekk J

Kelima:
Nasihat saya, jangan tunggu kerja..but cari kerja instead. Antara kerja yg related dengan EE seperti yang saya advise kat atas.

Macam rizal tu, dia terer in firmware, high level software, system architect, server, database tapi dia kurang dalam EE hardware. So, kalau minat macam rizal tu, boleh jer refer ker dia pas ofis.. jual jer nama saya hehehe.
Syaffa lebih kurang macam rizal gak la.. terer firmware tahap gaban hehehe..

So, bila dah ada skill2 di atas, pastu tambah knowledge dalam documentation work, tolerance analysis etc.

Setakat ni dulu
Ada kerja jap
WH "

P/s: 1.Nama sy dah terbongkar. By the way itu nama office tau.
      2.Ada 5 benda, dan aku nak cabar diri aku insyallah.
      3.Konon motivated la buat reader jadi saksi, ptuih!

Teringat plak dekat teacher Onizuka even tiada kena mengena.

7 comments:

kLiPKeRt@sPiNk said...

oh..
hakim ^_^

♥CIK SHA♥ said...

bagus ada senior yg macam ni..berkngsi ilmu dan bagi advise..

aku agak kurang paham pasal mende2 alah yg die cakap tu..tapi boleh la catch up sikit2 walaupun aku bidang it..ko bidang engineering kan?E&E tu electronic & electrical kan?

seronoknya kalau ade yang boleh tunjuk ajar dalam kerja dan tugasan kite..

aku ni kerja takde sape guide..takde sape nak bg tunjuk ajo..develop sistem database pun belajar sendiri dari zero..uhuk! tapi bersyukur..at least aku asah sendiri skill tu..walaupun just pakai coding mudah php je..wakaka..vb ke c programming ke asp ke jsp ke harap maaf la..aku tak terer..masa belajo dulu je la ade belajo pun..;p

anyway aku jadi saksi ko la cabar diri ko dengan 5 benda ni..;p

haidan said...

berusahalah! all d best

Azizah Alwi said...

Oh.Hakim rupanya nama dia.Maha Bijaksana.Ya masa semester 5 aku pernah buat sistem sendiri dan ianya amat susah.Sekarang baru dapat offer nak sambung degree dalam information system.Tak tahu lagi nak accept or reject.Dilema sungguh.Tapikan boleh je kalau kau nak reader jadi saksi.Tapi kena update selalu la sbb nanti readers tahu your progress.btw down to earth gila senior kau tu eh.Mahu bagi tips dan tunjuk ajar. :)haha

Ardini Humaira said...

ngeee dni tak arif pasal ni :)

Fuz said...

oh, boleh eh? ok then . you all will be my witnesses. ::P

nunama said...

giler bestt Senior Engineer tuh. Ok. All the best!! :)