23 November 2013

-Reminder Sabtu (The most boring day for a single katanya)

Bila dah grown up besar-besar macam ni, dikelilingi masyarakatnya yg minded kadang-kadang terlalu open, dan rapuhnya saudara-saudara kita jatuh jauh, gua rasa bersyukur gila dilahirkan dalam Family yg agak memandang ke SANA. Mungkin bukan directly dari family gua sendiri, tapi sepupu dan mak-ayah saudara gua. Nak dipendekkan cerita, jenis yg kadang-kadang boleh rasa hiba & rungsing tengok saudara Islam ditindas, rasa takut sebab tiada lansung sumbangan pada Ummah.

It's never to late.

Cukup part tu.

Tertarik pada entry dari komentor blog ni.


1. Pasal Nikmat Allah

How many times Allah said

"Which then of the bounties of your Lord you deny?"

In Surah Al-Rahman?


Banyaknya rahmat tuhan sampai tuhan issuedkan surah ni. But, do we realize?

2. Pasal doakan org lain dari riawayt Imam Muslim dari Ummud DArda'ra.

"Doa seorang muslim utk saudaranya yg dilakukan tanpa sepengetahuan org yg didoakannya adalah doa yg akan dimakbulkan"

Basically, siapa malaikat, siapa hg? Mana lagi mulia? 


Gua nak keluar cari duit jap, gua doa KN dapat kerja dekat ASTRO utk first job dia even gua rasa potensi nak kenal dengan KN ni tipis. 




3 comments:

talkwithmykeyboard said...

Sunday pun most boring day for single jugak.. HAHAH.

Cik Nadz said...

tak faham part ni:-
Basically, siapa malaikat, siapa hg? Mana lagi mulia?

apa kaitan dgn ayat2 di atas? explain. *curious*

Fuz said...

Cik Nadz: oh, maaf. Basically, bila kita doa utk orang, malaikat akan turun dan berdoa kepada tuhan dikurniakan sama kepada kita apa yg kita doa. So, doa malaikat dengan doa kita siapa yg lagi mustajab? -I learn this on ceramah antara kesilapan2 dalam doa which is doa utk diri sendiri.